برای اینکه کمتر در معرض مواد شیمیایی موجود در پلاستیکها قرار بگیرید، یادتان باشد که ...
۱) غذاها را به جای
نگهداری در ظروف پلاستیکی در ظروف شیشهای نگهداری کنید.
۲) به جای پیچیدن ساندویچ درون نایلون برای قرار دادن در ماکروفر از محافظهای
کاغذی استفاده کنید.
۳) سعی کنید ماشین ظرفشوییای را انتخاب کنید که سطح آن ازاستیل ضدزنگ یا شیشه
ساخته شده است.
۴) از مصرف پلاستیکهای نمره ۷ و ۳ خودداری کرده و از نمره ۱ برای نگهداری آب و
نوشابه استفاده کنید.
۵ )شیشه شیر کودکان را از شیشه انتخاب کنید و اگر از شیشه پلاستیکی استفاده میکنید،
هرگز آن را گرم نکنید.
۶) برای به حداقل رسیدن احتمال پارگی یا ساییدگی ظروف پلاستیکی را با دست بشویید و
به هیچ عنوان از وسیله یا مواد شیمیایی برنده و قوی استفاده نکنید؛ زیرا اگر سطح
داخلی یا خارجی این دسته از ظروف آسیب دیده و خراش پیدا کند، غیرقابل استفاده
خواهد شد. به عبارت دیگر پلاستیکهای چند بار مصرف اگر شکسته شدند و یا خراش پیدا
کردند یا تحت حرارت آب شدند، باید دور ریخته شوند.
۷) ظروف پلاستیکی را به مدت طولانی نگهداری نکنید.
۸ ) هنگام خرید ظروف پلاستیکی، نوع مرغوب و با کیفیت آن را انتخاب کنید.
۹ ) در خریدها سعی کنید از کیسههای پلاستیکی استفاده نکنید و از کیسههای
غیرپلاستیکی برای حمل و نگهداری موادخوراکی خریداری شده استفاده کنید.
۱۰) کمتر از غذاهای کنسروشده استفاده کنید و بیشتر به سراغ غذاهای فریز شده یا
غذاهای تازه بروید.
۱۱) به جای استفاده از شیشه شیر، فرزند خود را با شیر مادر تغذیه کنید.
۱۲) از مصرف بطریها وظروف پلاستیکی که از پلیکربونات ساخته شدهاند (معمولا با
عدد ۷ یا درج حروف PC مشخص میشود) اجتناب کنید و اگر میخواهید کمتر در معرض فعالیتها
قرار بگیرید، از مصرف کلرید پلیوینیل (که با عدد ۳ یا PVC
مشخص میشود) خودداری کنید.
*******************************************************
استفاده از
ظرف های پلیمری یا به اصطلاح " یکبار مصرف پلاستیکی" به چند دلیل از
قبیل: استفاده آسان، صرف جویی در زمان و رعایت بهداشت در زندگی مردم نقش گسترده
ایی پیدا کرده است
حتی عدهای هنگام پخش غذای نذری بهخصوص
در ماه مبارک رمضان و یا حتی در میهمانیهایشان از ظروف و لیوانهای رنگی و گاهی
طرحدار یک بار مصرف استفاده میکنند در حالی که مرتبا کارشناسان و متخصصان بهداشت
مواد غذایی توصيههای مکرری را درخصوص زیانآور بودن استفاده نامناسب از این گونه
ظروف پلاستیکی برای سلامتی افراد میکنند. به طور کلی پلاستیکها پلیمرهایی هستند
که از سنتز مواد اولیهای به نام مونومر تهیه میشوند.
مونومرها مواد سمی و شیمیایی بوده که
برای سلامت انسانها مضر میباشند در حالی که پلیمرها خنثی هستند و مشکلی ندارند.
اما اشکال کار در این است که معمولا در فرآیند تهیه پلیمرها، مقداری مونومر باقی
میماند.
اگر این فرآیند، اصولی و مطابق استانداردهای لازم صورت گرفته باشد، مشکلی برای
سلامت افراد به وجود نمیآورند ولی اگر در غیر این صورت باشد برای سلامتی انسانها
مخاطرهآمیز میشوند. برای همین در استفاده از پلاستیکها به عنوان ظروف غذا باید
بسیار محتاط بود.
بر این اساس کارشناسان هشدار میدهند ظروف پلاستیکی یک بار مصرف که شفاف، روشن و
شیشهای رنگ هستند تنها برای مواد غذایی سرد استفاده شوند و تحت هیچ شرایطی نباید
برای توزیع مواد غذایی داغ از آنها استفاده شود.
اگر درون این ظروف آب جوش یا غذای داغ مانند آش ،حلیم ریخته شود
مونومرهای سمی و یا مواد پلاستیکی «لایزر» که به منظور جلوگیری از شکنندگی در این
گونه ظروف به کار میروند آزاد شده و وارد بدن میشوند که میتوانند با تحریک و
تاثیر بر آنزیمها و سلولهای بدن منجر به بروز سرطانهای مختلف و عوارض ناگوار در
مصرفکننده شوند.
ظروف یکبار مصرف از جنس پلیاستایرن توانایی تحمل
دمای بالاتر از 65 درجه را ندارند و در دماهای بالاتر احتمال سرطانزایی آنها
افزایش مییابد. بیشتر ظرفهای موجود که مواد غذایی در آنها نگهداری میشود، ظروف
پلیاستایرن با علامت " پی اس" هستند و ضمن دارا بودن محدودیت حرارتی،
تنها دمای 65 درجه را تحمل میکنند: در صورتی که غذایی با دمای بالاتر از 65 درجه
سانتیگراد به مدت بیش از 15 دقیقه در این ظرف نگهداری شود، مواد شیمیایی موجود در
ظرف وارد مواد غذایی شده و این مواد شیمیایی در بافتهای بدن ذخیره و می تواندباعث
ایجاد سرطان در فرد شوند. ظروف یکبار مصرف ساخته شده از گرانول پلیپروپیلن
بهترین نوع برای نگهداری مواد غذایی داغ مانند آش و حلیم است و این ظروف محدودیت
دمایی ندارند و میتوانند مواد غذایی با دمای 100 درجه سانتیگراد را هم تحمل کنند
این ظروف با علامت "پی پی" شناخته میشود و نسبت به ظروف پلی استایرن
مقاومتر بوده و شکسته هم نمیشود.
چربی ،
فرآیند آزاد شدن این مونومر سمی را تسریع میکند ، بسته بندی مواد غذایی چرب نیز در
این گونه ظروف ممنوع است
لذا در صورت استفاده از ظروف یک بار مصرف نوع شیری رنگ آن را استفاده نمایید
همچنین در استفاده از ظروف یک بار مصرف این نکته را هم باید به یاد داشت که هنگام
استفاده از ظروف رنگی احتیاط بیشتری لازم است چرا که جنس ظروف یک بار مصرف به گونهای
است که توانایی نگهداری رنگ را ندارند و هنگام تماس با چای یا غذای داغ، رنگ آنها
حل شده و یک لایه از آن وارد غذا یا چای شما میشود که بسیار مخاطرهآمیز است.
همچنین باید از نگهداری غذاهای داغ و چرب در ظروف پلاستیکی اجتناب کنید چرا که بر
اثر نفوذ غذاها بهخصوص روغنها، سطوح این ظروف به محیطی مناسب برای رشد انواع
میکروبها تبدیل میشود که این خود میتواند موجب آلودگی غذاها گردد لذا توصیه
کارشناسان مواد غذایی به افراد هیات امنای مساجد و یا خانوادههایی که قصد توزیع
نذورات در ماه مبارک رمضان را دارند آن است که برای عرضه مواد غذایی گرم از ظروف
فومدار و کاغذی سلولزی استفاده کنند.
ظروف
پلی استایرنی در سه نوع شفاف شکننده ، نرم و نیمه شفاف و همچنین فومی عرضه می شود
.کارشناسان امر غذا و دارو،استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی را بدلیل برخورداری
از مزایای خوب سلامت به تمامی خانوادههاو صنوف توصیه میکنند
توصیه: مراقب باشید در هنگام خرید این گونه ظروف از مواد پلاستیکی بازیافتی
تهیه نشده باشند. معمولا ظرف های بازیافتی کدر و تیره رنگ هستند و بوی نامطبوعی
داشته و نشانی هم از علامت استاندارد در کف آنها دیده نمیشود.
همچنین در نظر داشته باشید استفاده مکرر از ظروف یک بار مصرف میل به غذا خوردن در
افراد را سلب خواهد کرد.
ظروفی که
توصیه می شود ، ظروف یک بار مصرف گیاهی تهیه شده از نشاسته ذرت اصلاح شده است که
بایستی با فرهنگسازی جای ظروف قبلی رابگیرد.
این ظروف عاری از هر گونه اثرات مضر و عکسالعملهای شیمیایی در تماس با مایعات و
غذاهای داغ هستندو در برابر حرارت مقاومند.
هزینه تهیه این ظروف بسیار ارزانتر از هزینه درمانی و تهیه تجهیزات پزشکی برای
جبران صدمات ناشی از استفاده از ظروف نامناسب میباشد.