تب خونریزی دهنده کریمه گنگو (CCHF)

تب خونریزی دهنده کریمه گنگو (CCHF)
طی روزهای اخیر خبر شیوع بیماری مشترک انسان و دام "تب کریمه کنگو" سئوالاتی از قبیل اینکه آیا احتمال انتقال از طریق خوردن گوشت وجود دارد؟ یا خیر؟ برای همکاران ارجمند و خانواده محترم ایشان بوجود آمده است.

طی روزهای اخیر خبر شیوع بیماری مشترک انسان و دام "تب کریمه کنگو" سئوالاتی از قبیل اینکه آیا احتمال انتقال از طریق خوردن گوشت وجود دارد؟ یا خیر؟ برای همکاران ارجمند و خانواده محترم ایشان بوجود آمده است.لذا مطالب زیر جهت آشنایی بیشتر شما عزیزان با بیماری مذکور تهیه شده است .
معاون پیشگیری و بهداشت سازمان دامپزشکی کشور گفت: بیماری تب کریمه خونریزی دهنده کنگو بیماری است که در منطقه،کشورهای همجوار مثل افغانستان، پاکستان، روسیه،‌آسیای میانه، ترکیه و عراق سالیان‌ سال است که وجود دارد و سالانه شیوع آن در این کشورها گزارش می‌شود. این بیماری نوظهور نیست و در طبیعت مرتب در حال گردش است.
 تب خونریزی دهنده کریمه گنگو یک بیماری ویروسی منتقله از کنه و مشترک بین انسان و حیوان است که از طریق گزش کنه، تماس با دام آلوده، تماس با بافت خون و ترشحات دام و انسان آلوده قابل انتقال است. کنه هیالوما، عامل انتقال تب کریمه کنگو، می تواند با گزش دام یا انسان، ویروس را از بزاق خود به بدن حیوان یا انسان منتقل کند. در حالی که دام در صورت گزیده شدن، هیچ گاه بیمار نشده و فقط آلوده می شود و ویروس منتقل شده، فقط یک هفته عمر دارد که اگر در طول یک هفته و پنج الی شش روز پس از گزیده شدن دام توسط کنه، دام ذبح نشود، ویروس هم خودبه خود از بین خواهد رفت اما در صورت ذبح دام در همین مدت، چنانچه فرد کشتار کننده مجهز به ماسک، دستکش و عینک محافظ نباشد، جهش خون دام آلوده به چشم فرد یا آلودگی جراحات بدن فرد به خون لاشه، منجر به انتقال بیماری شده و علائم آن 3 الی4 روز پس از ورود ویروس ظاهر خواهد شد
در دام علائم مشخصی از این بیماری وجود ندارد، ولی در انسان بیماری با سردرد شدید، تب بالا، درد پشت، درد مفاصل، درد شکم و استفراغ و اسهال غیر خونی و چشمان ملتهب و صورت برافروخته که در معاینه حلق نیز قرمز بوده، و همراه با تغییرات خلقی مانند منگی و بیقراری و علائم قلبی عروقی شامل کاهش تعداد ضربان قلب و افت فشار خون شروع می شود و بعد 3 الی 5 روز احتمال خونریزی وجود دارد که در صورت عدم درمان احتمال شوک و اغما وجود دارد.



مبارزه با ناقل بیماری ( کنه) از طریق سم پاشی دام ها و اماکن عمومی، رعایت موارد ایمنی و بهداشتی هنگام کار با دام در کشتارگاها، عدم استفاده از گوشت های فاقد مهر دام پزشکی، جلوگیری از نقل و انتقال و ورود و کشتار دام های مشکوک و غیر بومی و خرید دام از محل های مجاز از اقدامات بهداشتی کنترلی این بیماری است.
همچنین احتمال دارد عامل بیماری از طریق زخم های که در پوست ایجاد شده نفوذ کند. بنابراین کسانی که در تماس مستقیم با دام هستند حتماً از دستکش استفاده کنند، استفاده از دستکش و ماسک و رعایت مسائل بهداشتی توسط پزشکان و پرستاران در مواجهه با افراد مشکوک می تواند در جلوگیری از ابتلا به این بیماری مؤثر باشد.

به گفته مسئولین امر بهداشت در استان هایی که بیماری تب کریمه کنگو بروز دارد از خوردن جگر خام و گوشت نپخته پرهیز کنند. این ویروس بوسیله هیپوکلریت 1% و گلوتارآلدهید 2% و با حرارت 56 درجه سانتیگراد از بین می رود.

 

--

۷ خرداد ۱۳۹۱ ۱۳:۵۷