آنفلوانزا یک بیماری حاد تنفسی است که در نتیجه عفونت با ویروسهای آنفلوانزا ایجاد میشود. این بیماری، دستگاه تنفس فوقانی و یا تحتانی را درگیر میکند و اغلب با نشانههایی مانند تب، سردرد، درد عضلانی و ضعف همراه است.
همهگیریهایی از این بیماری با وسعت و شدتهای متفاوت تقریباً در بیشتر
زمستانها رخ می دهد، چنین همهگیریهایی سبب بیماریزایی قابل توجهی در
جامعه و نیز افزایش میزان مرگ و میر در بیماران پرخطر بخصوص در نتیجه عوارض
تنفسی میشود.
در میان دهها نوع ویروس آنفلوانزا، برخی از آنها در بعضی از دورههای
زمانی همهگیرتر می شوند، مانند آنفلوانزا نوع A یا همان H1N1 که خیلیها
در کشور ما با نام آنفلوانزای خوکی از آن یاد میکنند و تاکنون جان دهها
تن از هموطنان ما را هم گرفته است.
بایدها و نبایدهای بهداشتی برای کنترل و پیشگیری از آنفلوانزا
- از آنجا که امکان آلوده شدن دستها با ویروس آنفلوانزا بیشتر از سایر
نقاط بدن است، از تماس دستهای آلوده با مخاط چشم، دهان و بینی خودداری
کنید. مخاط بدن میتواند بسرعت سبب انتقال ویروس شود.
- از دست دادن، روبوسی و در آغوش کشیدن یکدیگر خودداری کنید بخصوص اگر طرف
مقابل نشانهای از سرماخوردگی یا آنفلوانزا مانند تب، آبریزی بینی، بدن
درد، ضعف، تهوع یا استفراغ دارد.
- در صورت ابتلا به بیماری، تا بهبود کامل از حضور در مکانهای عمومی مانند
مدرسه، محل کار، دانشگاه، مراکز خرید، سینما و رستورانها خودداری کنید.
- در صورت ابتلا به بیماری یا مواجهه با فرد بیمار حداقل فاصله یک متری را
بین خود و طرف مقابلتان رعایت کنید و از نزدیک شدن به یکدیگر اجتناب
نمایید.
- هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را با دستمال یکبار مصرف
بپوشانید که ذرات ریز ناشی از ترشح بزاق دهان یا بینی، منتشر نشوند.
- حتماً دستمال یکبار مصرف خود را پس از عطسه داخل سطل زباله بیندازید و از قرار دادن آن روی میزکار یا جیب خود خودداری کنید.
- حداقل روزی 5 تا 7 مرتبه دستهایتان را با آب و صابون بشویید. بعد از
برگشتن به خانه یا به محض رسیدن به محل کار حتماً دستهایتان را با آب و
صابون بشویید؛ زیرا امکان تماس دستها با مکانهای آلوده به ویروس موجود در
وسایل حمل و نقل عمومی وجود دارد. یادتان باشد شستن دستها، لای انگشتان و
زیر ناخنها باید حداقل 20 ثانیه طول بکشد.
- در صورت وجود فرد بیمار در خانه یا محل کار حتماً روزی چند بار مکانهایی
را که استفاده مشترک با بیمار دارید، با مواد ضدعفونیکننده پاک کنید.
- در هنگام بروز آنفلوانزا بدن شما به کالری بیشتری نیاز دارد؛ چون هر چه
درجه حرارت بدن بالاتر می رود، سوخت و ساز بدن نیز افزایش مییابد.
- داشتن برنامه غذایی نامناسب، طول دوره این بیماری و ابتلا به آن را تشدید
میکند بهترین راه برای جلوگیری از این روند ترکیب تب رژیم غذایی مناسب و
رعایت بهداشت فردی است.
بایدها و نبایدهای تغذیهای در بیماری آنفلوانزا
- سوپ و مایعات گرم به مرطوب نگه داشتن مجاری تنفسی و جلوگیری از کم آبی بدن و التهاب گلو کمک میکند.
- چای داغ نیز درد گلو را تسکین میدهد و از گرفتگی بینی جلوگیری میکند.
- مرکبات موجب کوتاه شدن طول دوره بیماری و تقویت کننده سیستم ایمنی هستند.
- موز سرشار از پتاسیم است و از تعریق، تهوع، استفراغ و اسهال جلوگیری میکند.
- زنجبیل سبب دفع نشانههای گوارشی بیماری آنفلوانزا میشود.
- شیرینیها و کربوهیدراتهای تصفیه شده و آبمیوههای صنعتی سبب التهاب و
ضعیف شدن سیستم ایمنی در مبارزه با ویروس آنفلوانزا میشوند.
- غذاهای چرب و سرخ کردنیها، سبب تشدید التهاب در مجاری تنفسی میشوند.